Online és offline zaklatás: Massza

Ismételten köszöntök mindenkit! ;)

Mielőtt belekezdenék ebbe a bejegyzésbe fontos bejelentéssel tartozok nektek!
Létezik egy úgynevezett Top5Wednesday program, aminek a keretében minden Bloggert és videobloggert szeretettel várnak minden héten. Egyfajta állandó bejegyzés lenne ez a blog számára, minden héten jelentkeznék az adott témával. Így arra is sarkallnám magam hogy írjak írjak és ne hanyagoljam el a blogot. Az ötletet Wandamaci-nál láttam, (vagyis az ő Molyos profilján) majd ArwenNagy Dorka és Réta blogján is, akik nagyon szívesen látnak a magyarországi mozgalomban ^^
A programról bővebben itt olvashattok, ma már jövök is az első poszttal! :)

Na de hogy most már tényleg a bejegyzéssel foglalkozzak, ez alkalommal egy nagyon sokkoló könyvet kaptam kézbe, aminek a ZAKLATÁS a témája. Mind a való életben, mind online.

Könyvcím: Massza
Szerző: Kalapos Éva
Kiadó: Menő Könyvek
Kiadási év: 2016
Fülszöveg: Ráber Patrik tök átlagos. Tizennégy múlt, egy hatosztályos gimibe jár, normális családja van és néhány (kevésbé) normális barátja. A haja szőke, a szeme sötétkék, a testalkata átlagos. A lányok alig veszik észre. Legalábbis a legtöbb.
Ráber Patrik mégis elüt az átlagtól. Színésznek készül, szabadidejében verseket és monológokat tanul. A családja nem igazán érti meg, ahogy az osztálytársai sem.
Ráber Patrik kretén.
Ráber Patrik nyomorék.
Ráber Patrikra nincs szüksége a világnak.
Legalábbis azok szerint, akik zaklatják őt.

Egy regény az online és offline megfélemlítésről, egy kamasz legádázabb félelmeiről és arról, hová vezet, ha a cybertérben teljesen elvész a kontroll.
Olvasd el! És nem csak akkor, ha érintett vagy.
A regényt tizennégy éven felülieknek ajánljuk!

VÉLEMÉNYEM

Nos, nem is igazán tudok véleményt nyilvánítani. Azért megpróbálok. A történet egy teljesen átlagos srácról szól, főleg első ránézésre. Vannak szülei, egy testvére, két barátja, a jegyei átlagosak. Nem sokáig gondoljuk így, ugyanis Patrik egy színésztehetség.
Ezért aztán nem csoda, hogy jelentkezik a helyi diák színjátszókör előválogatójára, ahol hatalmas sikert arat :)
Azonban a helyi "kigyúrt izomagy" csapat rászáll, ugyanis Dina, a legszebb lány az osztályban megtetszik neki, sőt, Dinának is tetszik a fiú. Végül elkezdik zaklatni.

Hosszú folyamat ez. Először csak az ebédpénzét szedik el a kajájával. Azonban ez is épp elég ahhoz, hogy a fiú ne egyen rendesen egész nap és már hallucinációi legyenek. Ez viszont pont jól jön a darabhoz, amit játszanak, a Frankenstein-hez

Később ez a fajta zaklatás megszűnik, és online eszközökhöz folyamodnak. Szörnyű érzés lehet mindezt átélni, pláne egy olyan gyereknek, mint Patrik. A szülei rendkívül irritálóak voltak, nagyon nem jól kezelték a helyzetet, végig haragudtam rájuk.

A könyv nyelvezetére többen panaszkodtak, bevallom kicsit engem is zavart, de így volt hiteles. Tényleg olyan volt, amilyennek lennie kellett. Talán egy kicsit bővebb lére ereszthették volna a történetet, kicsit jobban kifejthették volna mi miért történt.

A kedvenc karakterem mégis Klau volt. Jobban hasonlított rám, mint bárki más.

A könyv végén található tanácsok hasznosak voltak, de kicsit unalmasnak tartottam őket. Mégis kellettek.

ÉRTÉKELÉSEM
10/8


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése