Egy vérbeli klasszikus: Charlie és a csokigyár

Sziasztok!

Ismét egy újabb könyvvel végeztem, amit már ezer éve el akartam olvasni és végre volt rá alkalmam. Azt hiszem kevés olyan embert hordott a hátán a Föld, aki olyan mesemondó volt, mint a jó öreg Roald Dahl.


Könyvcím: Charlie és a csokigyár
Szerző: Roald Dahl
Kiadó: Scolar
Kiadási év: 2014
Fülszöveg:Willy Wonkát, a világ legkülöncebb csokigyárosát régóta nem látta senki, épp ezért kelt nagy szenzációt, amikor egy napon kihirdeti, hogy pár gyerek elmehet hozzá. Charlie is a szerencsések között van, s izgatottan készül a látogatásra – amint belép a gyárkapun, elképesztő kalandok sora veszi kezdetét.

Véleményem:

Ez a csodálatos mesekönyv a mai világ gyermekeiről szól. Az elkényeztetett, hisztérikus, telhetetlen, televíziófüggő, vagy éppen dagadt generációról, akik nagyban lenézik a szüleiket. És igen, itt van Charlie, aki négy vénséges-vén nagyszülőjével és szüleivel él egy külvárosi fabódéban, és mindennap káposztát, kenyeret és krumplit esznek, éveken keresztül.

Az édesapja a fogkrémgyárban dolgozik, és ő az egyetlen kereső az egész családban. Minden évben egyetlenegyszer, Charlie születésnapján a fiú a legfinomabb ajándékot kapja, amit csak elképzelhet: egy tíz centes, mámorító ízű Vili Vonka-féle csokoládét. A fiú minden álma, hogy egyszer bejuthasson a gyárba, ami a házuk közelében fekszik. 

Ez a kívánsága teljesül is, amikor a gyárvezető öt tábla csokoládéba egy-egy aranyjegyet helyez el...a szerencsés megtalálók pedig ellátogathatnak a gyárba, és egész életükre elegendő csokoládéhoz juthatnak! Na, de honnan kerülhet Charlie-hoz egy ilyen különleges jegy?

spoiler: az egyik nap az iskolából hazafele menet talál egy elhagyott egydollárost és csokoládét vesz belőle a legközelebbi kisboltban. És igen: ebben a tábla csokoládéban leledzik a létező utolsó aranybiléta! spoiler vége

A szerencsés megtalálók: Kép Ernő, Csap Veruska, Nyájas Viola, Bendő Bandi és Picúr Charlie. Azonban a gyárban vándorolva minden gyerek megtalálja a gyenge pontját és szép lassan csak egyetlen versenyző marad: Charlie és kísérője, Joe nagyapó. Vili Vonka pedig felajánlja a gyár vezetését a fiú számára! Bizony: nincs több éhezés, káposztaleves-evés! :)

Tetszettek az eredeti illusztrációk, az umpa-lumpák dalai és minden létező dolog, ami a Vonka-gyárban létezik! Azt hiszem ez a könyv hatalmas fricska a generációnak, aki leginkább a négy vesztes gyermekre hasonlít. Remélem te nem vagy/voltál ilyen, kedves barátocskám!

Értékelésem: 9,5/10

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése