Harry Potter és az elátkozott gyermek

Könyvcím: Harry Potter és az elátkozott gyermek
Szerzők: J. K. Rowling, John Tiffany, Jack Thorne
Eredeti cím: Harry Potter and the cursed child
Kiadási év: 2016
Kiadó: Animus
Fülszöveg: Tizenkilenc évvel a roxforti csata után…

Harry Potter élete sosem volt könnyű – és most sem az, amikor a Mágiaügyi Minisztérium túlhajszolt dolgozójaként, férjként és három iskoláskorú gyermek apjaként kell helytállnia. Miközben Harry a múlttal viaskodik, kisebbik fiának, Albusnak is meg kell küzdenie a reá nehezedő családi örökséggel. A múlt és a jelen vészjósló összeolvadása azzal a ténnyel szembesíti apát és fiát, hogy a sötétség néha egészen váratlan helyekről támad.

A Harry Potter és az elátkozott gyermek, J.K. Rowling, John Tiffany és Jack Thorne új műve, a nyolcadik Harry Potter-történet, egyszersmind az első, amit színpadon hivatalosan bemutattak. Színpadra írta: Jack Thorne.

Ez a könyv, amely a színházi próbák szövegkönyvének különleges kiadása, lehetővé teszi, hogy azok is nyomon követhessék Harry Potternek, valamint családjának és barátainak sorsát, akik nem látták a darabot. Az ősbemutatóra 2016. július 30-án a londoni West Enden került sor.

A Harry Potter és az elátkozott gyermeket elsőként a Sonia Friedman Productions, Colin Callender és a Harry Potter Theatrical Productions vitte színre.

Véleményem:
Ezt a szövegkönyvet sokak csak "Harry Potter 8-nak" neveznek, pedig ezzel messze elrugaszkodtak a valóságtól. Mások fanfictiönnek hívják...nos, igen, ők már közelebb járnak a megoldáshoz. Valójában a könyvet nem is Rowling írta. De akkor lássuk csak a lényeget:

Nos, igen, a történet tényleg 19 évvel később játszódik. 
Harrynek született két fia és egy lánya is, mint azt már a fülszövegből is kikövetkeztethettük.
A történet alapcselekménye nem lenne rossz szerintem, ha nem ilyen párbeszéd-formában kapnánk csak a szereplőket. Sokuknak meg is változott a karaktere, úgy mint pl. Harrynek. Szerintem ő sokkal érettebb volt gyerekkorában, mintha egy kicsit leépült volna szellemileg, ez a gyerekvállalásosdi meg egyáltalán nem az ő terepe, szerintem Harry nem igazán való apának.

Van a történetben egy másik család is, amit itt ebben a részben nem akarok lelőni, mert ez egy tényleg olyan részlet, ami sokaknak nagyon érdekes lesz, ha elolvassák a könyvet. Nos igen, szóval Harrynek lesz egy fia, Albus Perselus Potter (igen, Piton és Dumbledore nevét is viseli a gyermek) viszont nem teljesen olyan, mint az apja, vagy a testvére James. (igen, ő meg Harry apjáról lett elnevezve) Nos, egyáltalán nem olyan. Semmi hasonlóság. Nem is csoda, hogy Harry nem nagyon tudja ezt hova rakni, mikor James meg Lily tök olyanok, mint ő volt.

(innentől a spoiler részeket nem jelzem, ezeket a poénokat hallani nem akaró olvasás előtt álló egyének kérem hagyják ki a kritika ezen részét):

 Albus Perselus Potter azonban nem olyan, mint két másik testvére: ő nem a Griffendélbe, hanem egyenesen a Mardekárba lesz beosztva a Teszlek Süveg szerint. Itt találkozik Draco Malfoy gyermekével, Scorpius Malfoy-jal, akivel örök barátságot köt. Nos igen, Hermione és Ron pedig összejönnek, és nekik is lesznek gyerekeik, így hát a régi jó barátok egyenesen rokonok lesznek a házasságszövevények által. Scorpius titokban szerelmes Rose-ba, Ron és Hermione lányába, amit nem igazán tud kifejezni neki. Rose meg le sem tojja Scorpiust. Pedig olyan cuki.

Nos, igen a történet cselekménye az, hogy Cedric édesapja jelentkezik Harrynél, miszerint szereztek egy időnyerőt (mármint a Mágiaügyi Minisztérium) és hogy ő azt kéri, mert az ő fia feleslegesen lett feláldozva, és meg akarja változtatni a múltat, hogy a fia életben maradhasson.
Persze ezt a beszélgetést Albus kihallgatja, és segít Cedric apjának... Amosnak azonban van egy "unkokahúga" Delphi (aki mint később kiderül, Voldemort eltitkolt gyereke Bellatrix Lastrange-dzsel) aki segít a fiúknak megszerezni az időnyerőt. [szerintem egyébként későn írták le, hogy Delphinek kék haja van, már elképzeltem barnával mire leírták]

Aztán elkezdenek visszamenni a múltba (többször is), de mindig balul sül el valami. Természetesen mindig ki bírják javítani a dolgokat. Miután minden rendbe jött Albus és Scorpius meg akarják semmisíteni az időnyerőt, és küldenek egy levelet Delphinek. Azonban a lány elviszi tőlük az eszközt és visszaugrálnak az időben, hogy Voldemort ne haljon meg, és ő uralkodjon az egész világ felett.
Az időnyerőt megsemmisítik a múltban, (még szerencse, hogy Draco-nak volt egy dugiban, hogy Harryék utána tudjanak menni) majd egy csellel kijátsszák Delphit, hogy ne találkozzon az apjával, és bezárják az Azkabanba.

Szerintem elég kiszámítható volt a cselekménysorozat, de kiváltképp élveztem Piton és Dumbledore mondatait. 

Értékelésem a könyvre: 6/10





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése